MIÓD RZEPAKOWY

W stanie płynnym ma zabarwienie jasnożółte. Posiada łagodny, lekko gorzkawy smak. Krystalizuje bardzo szybko przyjmując postać białego, twardego krupca. Zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, zwiększając znacznie jej możliwości detoksykacyjne. Zastosowanie: choroby serca i miażdżycy, schorzenia nerek, przewodu moczowego, dróg żółciowych i wątroby, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

MIÓD AKACJOWY

Zawiera dużą ilość fruktozy co powoduje powolną krystalizację. W smaku delikatny, bardzo słodki – lubiany przez dzieci. Zastosowanie: leczenie nadkwasoty, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, schorzenia nerek, układu moczowego oraz stanów zapalnych dróg oddechowych, cenna odżywka w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego.

MIÓD LIPOWY

Płynny o zabarwieniu jasnobursztynowym. Jest miodem aromatycznym o dość pikantnym smaku. Zastosowanie: przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli i płuc, reumatyzm, nerwica, choroby serca, układu krażenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa moczopędnie, duża skuteczność w leczeniu schorzeń ginekologicznych.

MIÓD GRYCZANY

O zabarwieniu brązowym. Posiada silny zapach i ostry, bardzo charakterystyczny smak. Wyróżnia się wysoką zawartością magnezu i dlatego zalecany jest to diety antynowotworowej. Zastosowanie: schorzenia układu krażenia, szczególnie na tle miażdżycowym, schorzenia infekcyjne, niedokrwistość, niedobór żelaza, osłabienie wzroku, słuchu i kłopoty z pamięcią.

MIÓD WIELOKWIATOWY

Pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących od wiosny do wrzosowych zbiorów. Miody te posiadają urozmaicony skład i są świetną odżywką zwłaszcza dla dzieci, studentów, sportowców oraz osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, umysłową i osób starszych.

MIÓD NAWŁOCIOWY

W stanie płynnym ma kolor od żółtego do bursztynowego. Dość szybko się krystalizuje, przyjmując konsystencję kremu. W smaku i zapachu, podobnie jak w miodze gryczanym wyczuwa się pewną ostrość i lekką kwasowość. Zastosowanie: choroby dróg moczowych, prostata, zapalenie jelit, kamica nerkowa

MIÓD SPADZIOWY

To wspaniały miodowy „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Nasze krajowe miody po pewnym czasie ulegają krystalizacji (przechodzą ze stanu ciekłego w stały). Miód zalany wrzatkiem traci swoje właściwości, podobnie narażony na światło słoneczne. Miód powinniśmy przechowywać w ciemnym miejscu, w szklanym, szczelnym słoiku.